Spermacetis (lot. spermaceti) – tai balta, vaškiška medžiaga, gaunama iš kašaloto galvos ertmėse esančio skysčio. Ji naudojama kosmetikoje, vaistų gamyboje, taip pat istoriškai – žvakėms ir tepalams gaminti.
Pavyzdžiai:
1. Istorinis:
XVIII–XIX a. spermacetis buvo vertinamas kaip aukščiausios kokybės žvakių gamybos medžiaga, nes degdamas be kvapo ir dujų.
2. Šiuolaikinis:
Spermacetis ir jo sintetiniai atitikmenys dabar naudojami brangiuose kremuose kaip emoliientas, suteikiantis odai minkštumą ir drėkinamąjį efektą.
Pastaba: Dabar kašalotai yra saugomi, todėl natūralus spermacetis praktiškai nebenaudojamas – jį pakeitė sintetiniai analogai.
Jūsų pataisymai bus išsiųsti moderatorių peržiūrai, jei informacija tikslesnė/taisyklingesnė
ji bus patalpinta vietoj esamos.